Historien börjar med att äldsta dottern Annie som bor i Stockholm återvänder till hembygden på besök, med delade känslor. Negativa för att hon åker tillbaka till en plats som hon lämnade som tonåring, rädd att växa fast. Positiva för att hon får träffa alla de syskon som bor kvar.

” Bandet mellan de var starkt, fysiskt kändes det som ibland. Som att de var förenade med, om inte navelsträngar, så något annat, andra, osynliga, starka band. Som en råttkung, hoptrasslade i svansarna, ofrivilligt sammanväxta. Så levde de sina liv, sida vid sida, aldrig ensamma, alltid förenade.”

Vi får följa syskonens liv, personlighet och inbördes förhållanden. Och även föräldrarnas. Modern Siri med rötter i Karelen och fadern Pentti, uppvuxen i ett kärlekslöst hem. Modern har sina favoritbarn och fadern? …ja,  möjligen ett. De andra hatar han. Eller?

Det finns en anledning till att Annie reser tillbaka till föräldrahemmet. Något måste förändras där. Ett avgörande måste ske!

”Åh, alla dessa sanningar som ligger där och gömmer sig, bara väntar på en anledning att kika fram, blotta sig, komma och förstöra och göra omöjligt att göra ogjort”.

I denna minst sagt dysfunktionella familj brottas alla med existentiella frågor:

”Vad krävs det för att våga göra motstånd? Vad krävs det för att våga stå upp för sig själv? Kan man börja om? Hur kommer man till insikt om att man är lika mycket värd som alla andra? Får man vara lycklig? Kan man vara lycklig?”

Och svaren? Kanske får du dem i denna fantastiska bok!

Fakta

Nina Wähä är född 1979 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2007 med romanen S som i syster. Hon spelade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan och har sjungit i popbandet Lacrosse. Romanerna Titta inte bakåt! (2010) och Testamente (2019) hyllades av kritiker samt nominerades till Augustpriset. Ur: Norstedts.se